Sfantul Ierarh Nicolae

Sfantul Ierarh Nicolae

Sfantul Ierarh Nicolae este cinstit pe 6 decembrie. S-a nascut pe la anul 270, in orasul Patara, din vestita provincie a Asiei Mici, Licia. Ramas orfan, imparte saracilor averea mostenita de la parinti. Ajunge arhiepiscop al Mirei Lichiei si participa la primul sinod ecumenic de la Niceea (325), unde apara dumnezeirea lui Hristos. Pentru ca Arie nega adevarurile de credinta, Sfantul Nicolae, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, i-a dat lui Arie o palma in cadrul sinodului. Din cauza acestui gest, Sfantului Nicolae i-au fost retinute insemnele arhieriei: Sfanta Evanghelie si omoforul, dar i-au fost redate ca urmare a unei descoperiri facute de Dumnezeu (primeste de la Hristos Evanghelia si de la Maica Domnului omoforul).

Din viata sa, aflam ca a primit darul facerii de minuni: a potolit furtuna pe mare, i-a izbavit de sabie pe trei intemnitati pe nedrept, a vindecat boli etc. Minunea cea mai cunoscuta este legata de cele trei fecioare, care urmau sa fie date de tatal lor spre desfranare. In miezul noptii, Sfantul Nicolae lasa in casa celor trei fecioare trei pungi cu galbeni, ferindu-le astfel pe cele trei tinere de caderea in pacatul desfranarii. Cu zestrea primita cele trei tinere s-au casatorit, traind bine placut Domnului. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.

Sfantul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor si al calatorilor, al fetelor nemaritate si al copiilor.
Numele Nicolae este format din doua cuvinte: nike, “victorie” (de la nikao, “a invinge”), si laos, “popor”, si se traduce  prin “biruinta cea de obste”.

Troparul Sfantului Ierarh Nicolae

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-ai aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.